onsdag 30 september 2009

Varför ska man minska mängden avfall?

Jordens resurser räcker helt enkelt inte till för all vår produktion och för vårt sätt att leva. Om hela jordens befolkning levde på samma sätt som vi gör i Sverige skulle helt enkelt jordens resurser inte räcka till alla och vi skulle behöva minst tre jordklot för att resurserna skulle räcka. Problemet är att vi producerar och konsumerar alldeles för mycket.

Om vi producerade och konsumerade färre varor skulle mängden avfall minska. Och då skulle vi få stora miljövinster i form av lägre energibehov och mindre utsläpp av växthusgaser. Detta beror på att produktion av nya produkter kräver mycket energi och ger upphov till bl a utsläpp av växthusgaser.

Vi återvinner 97 procent av vårt hushållsavfall. Vi strävar ständigt efter att återvinna ännu mer och förbättra återvinningen på alla sätt. Men svenskarna slänger till exempel 100 kg mat per person och år! Bara i Malmö slängs det alltså 30 000 ton matavfall varje år helt i onödan. Det är ju inte optimalt ur avfallssynpunkt, men den största miljöpåverkarn sker ändå när maten produceras. Att producera kött och mjölk, t ex, ger utsläpp i form av koldioxid och användning av konstgödsel, transporter etc, bara för att ta några exempel. Tänk så mycket onödig miljöpåverkan all den mat som bara slängs gett upphov till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar